چیزهایی که باید درباره اسپاسم شیرخوارگی بدانید (علت + علائم + درمان)
اسپاسم شیرخوارگی جزو بدترین نوع تشنج در میان نوزادان زیر یک سال میباشد. این بیماری به دلایل مختلفی ممکن است در کودکان ایجاد شود، اغلب ماهیچههای بازو و پاها منقبض شده و باعث میشود تا سر کودک همیشه حالتی رو به جلو داشته باشد. پس در صورتی که نوزاد شیرخوار شما دچار حملات مشکوکی در برخی قسمتهای بدن شد ممکن است به نوعی اسپاسم شیرخواران دچار شده باشد، در چنین وضعیتی باید سریعاً کودک را به یک متخصص اطفال و سپس به یک پزشک مغز و اعصاب ارجاع داد.
اسپاسم شیرخوارگی چیست؟
اسپاسم شیرخواران نوعی بیماری است که در علوم پزشکی به آن IS یا همان سندروم West گفته میشود. این حالت نوعی تشنج یا حملات عصبی است که به طرز ناگهانی و نامحسوسی در نوزادان زیر 1 سال اتفاق میافتد. اسپاسم در حالتهای مختلف باعث انقباض و پرش برخی اندامهای حیاتی نوزادان مانند بازوها و پاها میشود، البته نقطه هدف اسپاسم بیشتر قسمت نخاعی نوزاد است.
معمولاً اسپاسم باعث سفت شدن ماهیچههای بدن میشود، در نتیجه بسیاری از تواناییهای کودک نظیر نشستن و یا سینه خیر رفتن کودک دچار اختلال خواهد شد. در اینجاست که کودک نسبت به سایر نوزادان دیگر ضعیف بوده و رشد کمتری دارد. غالباً پزشکان با بررسی وضعیتهای مختلفی از اسپاسم شیرخواران این نوع تشنچ را با نام اسپاسم فلکسور معرفی میکنند.
علت اسپاسم شیرخوارگی
یکی از شایعترین دلایلی که باعث ایجاد اسپاسم در شیرخواران میشود تغییرات ساختاری مغز میباشد. در واقع اختلالات متابولیکی میتواند بر روی عملکرد مغز تأثیر بگذارد و باعث به وجود آمدن اسپاسم شیرخوارگی شود. البته مسئله ژنتیک یکی دیگر از علتهای شایع بروز اسپاسم شیرخواران است. در برخی مواد نوزاد به علت کمبود ویتامین ب 6 ممکن است دچار تشنجهای یکباره شود؛ ولی به طور کلی علت اصلی اسپاسم عضلانی کودکان و سایر اسپاسم شیرخواران خوشخیم مشخص نشده است.
علائم اسپاسم شیرخواران
مهمترین علائمی که در نوزادان دچار اسپاسم دیده میشود عدم تمرکز و تغییر دادن زاویه دید نوزاد میباشد. در حقیقت زمانی که به کودک نگاه میکنید به جای نگاه کردن به چشمان شما ممکن است کودک به لباس و سایر اندامهای شما خیره شود. در مواردی دیگر اندامها به مرور دچار شل شدگی میشوند، همچنین نوزاد گردن خود را به سختی تکان میدهد و اسپاسم گردن نوزاد رخ میدهد.
درمان اسپاسم شیرخواران
شاید تا اینجای متن از خود بپرسید آیا اسپاسم شیرخوارگی درمان دارد؟ در پاسخ باید گفت بله. اگر چه این بیماری به طور یکباره در حدود 1 تا 2 دقیقه رخ میدهد و معمولاً به نام اسپاسم شیرخوارگی در خواب شناخته میشود؛ ولی اغلب آن را با سکسکه و یا ریفلاکس معده اشتباه میگیرند. در نتیجه به دنبال درمان آن نیستند. در صورتی که مطمئناً با انجام طول درمان اسپاسم شیرخوارگی نوزاد میتواند از بروز آسیبهای مغزی و ایجاد اختلال در اندامهای حرکتی در امان باشد.
البته درمان اسپاسم شیرخواران با طب سنتی هم وجود دارد؛ اما چنین روشهایی در طولانی مدت پاسخ خواهند داد. بنابراین در صورت علائم اسپاسم در نوزاد خود سعی کنید زیر نظر پزشک معالج از داروهای ضد صرع و سایر داروهای لازم برای فرزندتان استفاده کنید تا در زمان کوتاهی نوزاد شما بهبودی خود را به دست آورد.
اسپاسم شیرخواران مقاوم به درمان
اگر چه با تشخیص سریع اسپاسم شیرخوارگی و لکه سفید میتوانید تا حد زیادی این تشنجهای یکباره را کنترل کنید و مانع از آسیبهای مغزی و جسمی به کودک خود شوید؛ ولی اغلب نوزادانی که به این بیماری مبتلا میشوند ممکن است دچار عقبماندگیهای ذهنی شده و رشد مناسبی نداشته باشند.
به طور کلی این دسته از کودکان که در دوره نوزادی مبتلا به اسپاسم شیرخواران شدهاند 10 تا 20 درصد از فعالیت مغز خود را از دست داده و نسبت به سایر کودکان دیگر کند ذهن هستند. بنابراین این نوع بیماری نادر در بین نوزادان در برابر درمان مقاوم است، پس نمیتوان به طور کلی علائم اسپاسم را از کودک دور نگه داشت.
سخن پایانی
اگر شما دارای کودکانی زیر یک سال هستید، همیشه حرکات نوزاد خود را مورد بررسی قرار دهید، چنانچه انجام حرکتی غیر عادی در فرزندتان مشاهده کردید، سریعاً از حرکات نوزاد فیلم گرفته و به متخصص مغز و اعصاب و یا پزشک اطفال نشان دهید. سپس لازم است تا ضمن ارائه دادن فیلم از چگونگی سیر رشد کودک و همچنین وضعیتهای غیر عادی در کودک را برای پزشک مورد نظر شرح دهید.
در اینجا متخصص با انجام تست خون، معاینات عصبی، آزمایشهای اداری و… هر چه سریعتر درمان اسپاسم شیرخواران را شروع میکند. در چنین حالتی عملکرد مغز ممکن است به کمترین آسیب دچار شود، البته فراموش نکنید که این دسته از کودکان همیشه در معرض حملات عصبی و تشنج هستند. پس درمان به طور 100 درصد قطعی قابل انجام نمیباشد.
- پنجشنبه ۲۴ تیر ۰۰ ۱۲:۰۶ ۴۶ بازديد
- ۱ نظر
تیزانیدین چگونه کار می کند؟
تیزانیدین یک آگونیست آلفا ۲ آدرنرژیک مرکزی است. این ماده با مسدود کردن پالس های عصبی (احساس درد) که به مغز ارسال می شود کار می کند. این دارو موجب کاهش سیگنالهای عصبی مغز برای انقباض عضلات میشود. با کاهش سیگنال های عصبی از مغز، عضلات می توانند آرام باشند. این کمک می کند تا سفتی و درد عضلانی، اسپاسم یا اسپاستیک (ترکیبی از سفتی و اسپاسم) تسکین یابد.
شکل 1: مکانیسم عمل تیزانیدین